Vepřové

Pivovarský guláš

1 kg bůčku, 1 cibule, pepř, bobkový list, nové koření, 2 dcl piva, strouhanka

Maso nakrájené na kostičky dusíme na osmažené cibuli nadrobno s kořením. Když je maso měkké zalijeme pivem a zaprášíme strouhankou.

Škvarkové pagáčky

600 g polohrubé mouky, 400 g škvarků, 3 vejce, 6 lžic kysané smetany, 4 lžíce bílého vína, 30 g droždí, šálek mléka, kmín

Droždí necháme vzejít v mléce. Mouku promícháme se škvarky a přidáme žloutky, smetanu, bílé víno a osolíme. Zaděláme droždím vykynutým v mléce. Těsto necháme chvíli kynout, pak je rozválíme, přeložíme a ještě necháme odpočinout. To opakujeme 3 krát. Nakonec těsto rozválíme na plát tlustý asi na prst a vykrájíme kolečka. Před pečením uděláme vidličkou na kolečkách mřížky, pomažeme je bílky a posypeme kmínem.

Buchta z krve

¼ litru vepřové krve, mléko, 500 g polohrubé mouky, 20 g kvasnic, 1 menší cibule, 4 stroužky česneku, špetka majoránky, sůl, kousek sádla

Připravíme si kvásek a vypracujeme z mouky, mléka, kvásku, rozkloktané krve, pokrájené cibulky, utřeného česneku, soli, pepře, majoránky a kousku sádla těsto. Necháme vykynout a ve vymaštěném pekáči upečeme buchtu.

400 g vepřového masa, 40 g masti, 40 g cibule, sůl, pepř, 1 mrkev, 1 kedlubna, 100 g zeleného hrášku, 10 g hladké mouky

Vepřové řízky na zelenině

Vepřové maso umyjeme, nakrájíme na řízky a naklepeme. Na rozehřáté masti zpěníme očištěnou a nadrobno nakrájenou cibuli a řízky na ní z obou stran upečeme.Osolíme, opepříme a dusíme ve vlastní šťávě. Když se šťáva vypaří, podlíváme horkou vodou.K poloudušenému masu přidáme očištěnou, postrouhanou mrkev, kedlubnu, zelený hrášek a spolu s masem udusíme do měkka.Potom řízky vyjmeme, šťávu zaprášíme hladkou moukou a chvíli povaříme. Řízky vložíme zpátky do šťávy.Podáváme s rýží nebo s bramborami.

Vepřová žebírka se zelím

8 ks vepřových žebírek, sůl, cayennský pepř, 3 lžíce oleje, 2 lžíce tekutého medu, 3 cibule, 1 hlávka zelí, 5 ½ polévkových lžic másla, 1 stroužek česneku, ¼ l polévky z kostky, 1 lžička hladké mouky, pepř, 1 – 2 lžíce zrnité hořčice

Vepřové žebírka opláchneme, osušíme a okořeníme solí a cayennským pepřem. V pánvi zahřejeme olej a žebírka na něm po obou stranách důkladně opečeme. Potom je dalších 15 minut dusíme doměkka. Po 10 minutách dušení potřeme maso rozpuštěným medem.Oloupeme cibuli a nakrájíme ji na menší kostky. Zelí očistíme a nakrájíme na tenké nudličky. V hrnci zahřejeme 5 lžic másla, na kterém dusíme cibuli, až zesklovatí.Poté přidáme nakrájené zelí, 100 ml vody, osolíme a opepříme. Za stálého míchání dusíme zelí nejméně 10 minut.Do měkkého zelí zamícháme prolisovaný česnek a chvíli povaříme. Mezitím žebírka podlijeme polévkou z kostky a uvedeme do varu.Vzniklou omáčku zahustíme hladkou moukou. Nakonec ochutíme solí, pepřem a hořčicí.Na talíř položíme udušené zelí, na ni položíme žebírka a přelijeme omáčkou.Vhodnou přílohou k žebírkům jsou bramborové knedlíky nebo chléb.

Vepřová pečeně plněná rajčaty

1,5 kg vepřové kýty, 1 lžíce hořčičných semínek, sůl, pepř, 100 g anglické slaniny, 10 bobkových listů, 1 ½ plátku bílé veky, 3 lžíce másla, 9 rajčat, 1 svazek petrželky, ½ svazku pažitky, 150 g plísňového sýra, 50 g strouhaného sýra goudy, 100 g smetany na šlehání, 1 lžíce hladké mouky, pevnější nit

Maso umyjeme a osušíme. Rozdrtíme hořčičná semínka. Smícháme je se solí a pepřem. Vzniklou směsí potřeme maso a hustě je pokryjeme plátky slaniny, mezi které zasuneme bobkové listy. Vepřovou pečeni převážeme nití a vložíme do vymaštěného pekáče. Pečeme v předehřáté troubě asi 1,5 hodiny. Po 30 minutách pečení maso postupně podléváme ½ litrem vody a občas je přelijeme vypečenou šťávou. Veku nakrájíme na kostičky. V pánvi zahřejeme 2 lžíce másla, veku opečeme a necháme zchladnout. Rajčata přepůlíme a vydlabeme. Bylinky nakrájíme nadrobno a smícháme s plísňovým sýrem a vekou. Rajčata opepříme, naplníme sýrovou směsí a posypeme nastrouhanou goudou. Vepřovou pečeni vyjmeme z trouby a udržujeme teplou. Výpek přecedíme do hrnce, přilijeme smetanu a povaříme. Zahustíme moukou smíchanou s trochou másla. Osolíme a opepříme. Rajčata srovnáme do ohnivzdorné formy a zapékáme, až se sýr roztaví. Maso a plněná rajčata upravíme na mísu a ozdobíme petrželkou. Omáčku podáváme zvlášť.

Next Post

Hovězí

Pá Pro 13 , 2019
Pivovarský guláš 1 kg bůčku, 1 cibule, pepř, bobkový list, nové koření, 2 dcl piva, strouhanka Maso nakrájené na kostičky dusíme na osmažené cibuli nadrobno s kořením. Když je maso měkké zalijeme pivem a zaprášíme strouhankou. Škvarkové pagáčky 600 g polohrubé mouky, 400 g škvarků, 3 vejce, 6 lžic kysané […]