Drůbež


krůta s mandlovou nádivkou

1 krůta, máslo na pekáč, sůl, nádivka: 3 žemle, 3 vejce, 100 g másla, 50 g spařených oloupaných mandlí, šálek mléka, špetka soli, květu, cukru, citrónová kůra

Očištěnou, vykuchanou a osolenou krůtu nacpeme nádivkou a upečeme v troubě. Nádivku si připravíme takto: Žemle nakrájíme na kostičky, zalijeme mlékem a necháme nasáknout. Mezitím utřeme máslo se žloutky, solí, květem, cukrem a citrónovou kůrou. Přidáme žemle, tuhý sníh z bílků a nastrouhané mandle.


kachna s jablky

1 kachna, 6 malých jablek, 6 celých pepřů, brusinky

Vykuchanou kachnu očistíme a osolíme. Dovnitř vložíme 3 jablka, z nichž jsme vydlabali jádřince a místo nich dali brusinkový kompot a po zrnku pepře. Zbývající jablka s brusinkami a se zrnky pepře místo jádřinců dáme péci s kachnou. Získáme tak výbornou šťávu. Pečeme dozlatova a podáváme s knedlíkem.

slepice na slanině

1 malá slepice, 30 g slaniny, 60 g másla, sůl

Slepici rozporcujeme a trochu naklepeme. Slaninu nakrájíme na kostičky, vyškvaříme, přidáme máslo a porce slepice po obou stranách opečeme. Potom osolíme, podlijeme a dusíme. Měkkou slepici podáváme s vařenými brambory a kompotem.


slepice v nudlích

1 malá slepice, ½ cibule, 60 g másla, 2 lžíce polohrubé mouky, sůl, květ, petrželka, 300 g širokých nudlí

Slepici uvaříme v osolené vodě s cibulí do měkka. Z másla a mouky připravíme světlou jíšku, kterou zředíme slepičím vývarem a dobře povaříme. Maso obereme z kostí, vložíme do omáčky, přidáme vařené a zcezené nudle. Pokrm ozdobíme petrželkou a květem.


krůta na pomerančích

1 krůta, krůtí játra, 100 g slaniny, 1 petržel, 1 celer, 1 cibule, 2 pomeranče, 5 lžic brusinkového kompotu, ¼ l vína Madeira, 5 celých pepřů, 1 bobkový list, nové koření, 20 g hladké mouky

Nakrájíme na kostičky slaninu a osmahneme na ní pokrájenou kořenovou zeleninu a cibuli. Potom přidáme nadrobno nakrájená játra z krůty a ještě osmahneme. Zalijeme trochou vody, přidáme koření, brusinkový kompot, šťávu z jednoho pomeranče a nastrouháme pomerančovou kůru. Na to vložíme osolenou krůtu, přelijeme polovinou vína a dusíme v troubě. Hotovou krůtu vyjmeme, omáčku zaprášíme moukou, přilijeme trochu vody a povaříme. Nakonec šťávu propasírujeme nebo rozmixujeme a přidáme zbylé víno a druhý na plátky nakrájený pomeranč. Krůtu nakrájíme na porce a vložíme do této pikantní omáčky.

pečené kuře

1 středně velké kuře, 80 g másla, sůl

Kuře osolíme uvnitř i na povrchu. Do břišní dutiny vložíme kousek másla. Kuře vložíme do pekáče, obložíme plátky másla, podlijeme trochou vody a 25 minut přikryté dusíme v předem vyhřáté troubě. Po sejmutí pokličky poléváme vypečenou šťávou, pokud je třeba podléváme vodou. Při pečení kuře obracíme a odklopené dopečeme do zlatova z obou stran. Poté naporcujeme a podáváme. Podáváme s vařenými bramborami nebo hranolky.

dušené kuře se strouháním

1 kuře, 1 středně velká cibule, 2 vejce, hrubá mouka, 3 lžíce másla, sůl

Omyté kuře rozdělíme na čtvrtky a oddělíme stehna a křídla. Osušené porce osolíme a prudce opečeme na másle. Potom je mírně podlijeme a pomalu dusíme do měkka. Z potřebného množství mouky a vajec zhotovíme tuhé nudlové těsto. Rozstrouháme ho na hrubém struhadle a necháme proschnout na rozložené utěrce. Pokrájenou cibuli zpěníme na másle, přidáme do ní oschlé strouhání, osmahneme a podlijeme trochou vody. Poté vložíme porce dušeného kuřete se šťávou, zakryjeme pokličkou a dusíme 20 minut v troubě. Podáváme se zeleninovým salátem.

chilli pečené kuře

1 kuře, 1 lžíce oleje, 4 stroužky česneku, špetku koření chilli, sůl, mletý pepř

Do opláchnutého a vysušeného kuřete vetřeme utřený česnek se solí, mletý pepř a koření chilli. Takto připravené kuře vložíme do pekáče na rozehřátý olej, podlijeme trochou vody a pečeme zakryté v rozehřáté troubě. Při pečení přeléváme šťávou. Podáváme s vařenými bramborami.

kuře pečené podle labužníka

1 větší kuře, 80 g másla, 3 lžíce oleje, 4 lžíce smetany, hruškový kompot, 60 g ořechových jader, 4 lžíce brandy, mletý pepř, sůl, 1 lžička worcesterské omáčky

Rozporcované očištěné a omyté kuře osolíme a opepříme, pokapeme olejem a necháme hodinu odležet v chladu. Potom všechny porce osmahneme ze všech stran na oleji, potřeme máslem a dáme do ohnivzdorné mísy a upečeme doměkka v rozehřáté troubě. Občas podlijeme a hodně přeléváme vypečenou šťávou. V mixéru zatím rozmixujeme hruškový kompot, worcesterskou omáčku, smetanu a přidáme výpek z kuřete. Omáčku přidáme ke kuřeti a prohřejeme. Jádra ořechů nadrobno posekáme a osmahneme do zlatova, zalijeme brandy a zapálíme. Ihned nalijeme na porce kuřete a podáváme. Podáváme s dušenou rýží.

kuře pečené s mandlovou nádivkou

1 kuře, 40 g másla, sůl, nádivka: 50 g mandlí, 2 vejce, 1 dl mléka, 2 žemle, 20 g másla, sůl, petrželka

Kuře nasolíme na povrchu i uvnitř. Břišní dutinu a kapsy, které si vytvoříme na prsíčkách mezi masem a kůží naplníme nádivkou. Otvory sepneme jehlami nebo sešijeme. Takto připravené kuře vložíme na pekáč s rozehřátým máslem, podlijeme trochou vody, přiklopíme a pečeme v mírně rozehřáté troubě. Při pečení kuře přeléváme vypečenou šťávou a podléváme vodou. Poté dopečeme odklopené do zlatova. Jako přílohu podáváme vařené brambory a kompot

kuře po italsku

1 kuře, 2 stroužky česneku, 100 g slaniny, několik snítek rozmarýnu, 8 rajčat, 8 větších brambor, 3 lžíce oleje, 1 sběračka hovězího vývaru, mletý pepř, sůl

Omyté kuře protkneme snítky rozmarýnu a proužky ze stroužků česneku. Kuře na povrchu i uvnitř osolíme a opepříme. Na rozpuštěnou na kostičky nakrájenou slaninu v pekáči položíme připravené kuře a z obou stran opečeme do růžova. Potom k němu přidáme spařená oloupaná rajčata. Když se rajčata rozvaří, podlijeme hovězím vývarem a za stálého přelévání kuřete šťávou dopečeme. Mezitím nakrájíme syrové brambory na nudličky a osmažíme je na pánvi na oleji. Podáváme společně s kuřetem.

kuře florida

1 kuře, 2 půlky oloupaných kompotovaných broskví, 1 banán, 100 g másla, 3 menší rajčata, sůl, 20 g mandlí

Očištěné a omyté kuře osolíme a opečeme v troubě doměkka na másle za občasného přelévání šťávou a podlévá dle potřeby. Upečené kuře vyjmeme ze šťávy, rozporcujeme a odstraníme větší kosti. Ve šťávě prohřejeme čtvrtky broskví a kousky banánu a spařená oloupaná rajčata, vrátíme porce kuřete a dopečeme. Než se kuře dopeče, oloupeme mandle, spaříme je a nakrájíme na nudličky, osmahneme je na másle a ozdobíme jimi na talíři porce kuřete, broskví, banánu a rajčat. Podáváme s dušenou rýží.

kuře na víně

1 kuře, 1 středně velká cibule, 60 g másla, 1 lžíce hladké mouky, ¼ l bílého vína, trochu strouhaného muškátového oříšku, špetka tymiánu, petrželka, majoránka, 200 g těstovin, sůl

Kuře osolíme, potřeme máslem, vložíme do pekáče a podlijeme trochou vody, přidáme překrojenou cibuli a vložíme do předehřáté trouby. Pečeme do červena za občasného podlévání a přelévání kuřete šťávou. Upečené kuře vyjmeme na předehřátý talíř. Do šťávy v pekáči přidáme mouku, zasmahneme jí, potom jí zalijeme vínem a vaříme 10 minut. Nakonec mírně okořeníme všemi uvedenými druhy koření. Upečené kuře naporcujeme a vložíme zpět do omáčky, prohřejeme. Podáváme s vařenými těstovinami.

kuře na víně s cibulí a rajčaty

1 kuře, 400 g cibule, 100 g másla, 4 rajčata, 1 dl bílého vína, 1 lžíce citrónové šťávy, sůl, mletý pepř, petrželka

Očištěné kuře naporcujeme na menší kusy, osolíme a opepříme. Ve velké pánvi dusíme maso na másle pod pokličkou zároveň s jemně pokrájenou cibulí a spařenými, oloupanými rajčaty. Po 10 minutách přilijeme víno, zakapeme citrónovou šťávou, přidáme nakrájenou petrželku a dusíme do měkka. Podáváme s vařenými brambory nebo chlebem.

kuře po myslivecku

1 kuře, 3 lžíce rajčatového protlaku, 100 g žampionů, 1 větší cibule, 3 lžíce oleje, 2 stroužky česneku, 1 dl vývaru z masoxu, 5 dl bílého vína, sůl

Kuře rozdělíme na čtvrtky, osolíme a opečeme po obou stranách na rozehřátém oleji, vyjmeme. Drobně pokrájenou cibuli a česnek osmahneme na oleji, vložíme zpět kuře a pečeme 5 minut. Potom vše podlijeme vývarem a dusíme pod pokličkou. Když je maso téměř měkké , přidáme k němu očištěné žampiony pokrájené na plátky, rajčatový protlak, víno a dusíme až omáčka zhoustne. Jako přílohu podáváme opečené brambory nebo dušenou rýži.

kuře dušené na žampionech

1 větší kuře, 80 g másla, 2 cibule, 200 g žampionů, ¼ kostky masoxu, kmín, sůl

Omyté kuře rozdělíme na čtyři díly a osolíme. Cibuli nakrájenou na tenká kolečka osmahneme na másle do zlatova. Přidáme očištěné žampiony pokrájené na plátky, masox, sůl, kmín a vložíme porce kuřete. V průběhu dušení porce kuřete obracíme. Omáčku nezahušťujeme. Podáváme s dušenou rýží.

kuře se slaninou a rajčaty na grilu

1 kuře, 8 plátků anglické slaniny, 4 rajčata, sůl, mletý pepř, petrželka, olej

Kuře mírně osolíme, opepříme, potřeme olejem a opečeme na grilu. Do pekáče nebo na mřížku grilu dáme spařená oloupaná rajčata a plátky slaniny. Kuře naporcujeme a podáváme ozdobené slaninou, rajčaty a petrželkou. Podáváme s chlebem nebo pečivem.

kuře marengo

1 větší kuře, 1 lžíce másla, 1 větší cibule, 50 g rajčatového protlaku, 2 lžíce oleje, 1 dl bílého vína, 300 g žampionů, 2 stroužky česneku, 1 sklenka vody, sůl, hladká mouka

Omyté kuře naporcujeme na menší kousky, osolíme a poprášíme hladkou moukou. Do kastrolu s rozehřátým olejem a máslem vložíme nadrobno pokrájenou cibuli a porce kuřete. Zostra opečeme, podlijeme vodou a dusíme. Po 5 minutách přidáme nadrobno nasekaný česnek, rajčatový protlak a bílé víno. Jakmile je kuře měkké, přidáme žampiony pokrájené na plátky a dusíme ještě 10 minut. Podáváme s dušenou rýží

kuře pečené se šunkovou nádivkou

1 středně velké kuře, 80 g másla, sůl, nádivka: 50 g másla, 2 žemle, 2 žloutky, 200 g strouhanky, ¼ l mléka, petrželka, muškátový oříšek, sůl. 150 g nadrobno pokrájené šunky

Omyté a očištěné kuře na povrchu i vně osolíme. Naplníme připravenou nádivkou a otvor zašijeme. Kuře vložíme na pekáč na rozpuštěné máslo a pečeme v rozehřáté troubě. Při pečení přeléváme vzniklou šťávou a podléváme vodou dle potřeby. Do zlatova opečené kuře vyjmeme, rozdělíme na porce a podáváme s dušenou rýží nebo vařenými bramborami.

Kavkazské kuře

1 kuře, 2 lžíce rajčatového protlaku, 150 g cibule, 1 citrón, 4 lžíce bílého vína, 80 g oleje, grilovací koření, 40 g másla, mletý pepř, mletá paprika, kari koření, sůl

Kuře rozdělíme na čtvrtky, osolíme a poprášíme kořením. Oloupanou cibuli pokrájíme na drobno. V kastrolu rozehřejeme olej, vložíme do něho porce kuřete a opečeme po obou stranách. Potom přidáme cibuli a rajčatový protlak, podlijeme sběračkou horké vody a dusíme do měkka. Během dušení občas porce obrátíme a dle potřeby podlijeme horkou vodou. Před koncem úpravy přidáme šťávu z citrónu, bílé víno a na maso poklademe plátky másla. Potom dusíme do měkka. Podáváme s vařenými brambory.

Next Post

Zvěřina

Pá Pro 13 , 2019
krůta s mandlovou nádivkou 1 krůta, máslo na pekáč, sůl, nádivka: 3 žemle, 3 vejce, 100 g másla, 50 g spařených oloupaných mandlí, šálek mléka, špetka soli, květu, cukru, citrónová kůra Očištěnou, vykuchanou a osolenou krůtu nacpeme nádivkou a upečeme v troubě. Nádivku si připravíme takto: Žemle nakrájíme na kostičky, […]